Konsalla hommat kohallaan eli Koha-kokemuksia Lahden konservatorion kirjastolla • Intervalli 1/2024

Teksti Matti Rantanen

Intervalli 1/2024Artikkelit
Intervalli.fi

Lahden konservatorion kirjaston tietokanta avautui ensi kertaa julkiseksi vuonna 2013 Felix-aineistohaun myötä. Tästä kymmenen vuotta myöhemmin elokuussa 2023 avattiin täysin uusi verkkokirjasto, joka sekin perinteitä vaalien käyttää oppilaitoksen historiasta periytyvää Felix-nimeä.

Matti Rantanen. Kuva: Lahden konservatorion arkisto 2023

Matti Rantanen. Kuva: Lahden konservatorion arkisto 2023

PrettyLib-järjestelmä ehti olla konservatoriolla käytössä parikymmentä vuotta, ja se piti jo hyvää vauhtia vaihtaa uudempaan sekä jatkuvasti päivittyvään järjestelmään. PrettyLib oli kyllä mukavan yksinkertainen, mutta auttamattomasti vanhentunut. Lopulta vaihtoehdoiksi jäivät vain Quria ja Koha, joista jälkimmäinen valikoitui PrettyLibin seuraajaksi.

Tarkoituksena oli saada luotettava ja pitkäikäinen järjestelmä, jossa ei olisi mitään rajoitteita musiikkiaineiston kuvailun suhteen. Koha täyttää nämä kaikki tarpeet ja sen laaja käyttäjäyhteisö myös Suomessa vaikutti osaltaan järjestelmän valintaan. Avoimen ja vapaan lähdekoodin ohjelmistona Koha tarjoaa lisäksi sellaisia etuja, joita täysin kaupallinen ohjelmisto ei voisi ikinä tarjota ja se antaa loppukäyttäjälle vapaat kädet asetusten sekä ominaisuuksien muokkaukseen juuri oman kirjaston tarpeita vastaaviksi. 

Järjestelmän vaihtoa aloitettiin kesällä 2023 ja lopulta tietokannan siirto ja konversio onnistuivat hyvin. Yli 20 vuoden aikana oli tietokantaan kertynyt valtava määrä metadataa ja konversio toi esiin joitain epäsäännöllisyyksiä sekä puutteita tietueissa. Kuvailusäännötkin ovat muuttuneet vuosien saatossa paljon RDA:n myötä, joten työtä riittää jos kaikki tietueet haluaa saada täysin nykyajan vaatimuksia vastaaviksi. 

Vanha tieto ei myöskään Kohassa näy aina toivotulla tavalla. Esimerkiksi liian lyhyet vanhat viivakoodit, jotka antavat useamman tuloksen hakua tehdessä juuri sen yhden halutun niteen sijaan. Hakutoiminto noin muutenkaan ei ole kaikista selkein, kun osakohteet sekoittuvat varsinaisten emotietueiden joukkoon hakutuloksissa. Tässä olisi vielä kehitettävää.

Koha toi mukanaan onneksi myös kopiokuvailun, joka helpottaa ja nopeuttaa uusien tietueiden tekoa sekä vanhojen päivittämistä. Automaattinen uusintakin otettiin heti käyttöön asiakkaiden elämää helpottamaan eikä paperikuittejakaan enää tarvitse tulostella. 

Tulevaisuudessa olisi mahdollisuus omatoimilainaukseen, koska sekin ominaisuus Kohasta löytyy. Tämä tosin vaatisi ensin valtavan työn kokoelman ja tietokannan parissa sekä jonkinlaista kulunvalvontaa. Nykyisillä resursseilla tähän ei meidän kirjastossamme ole kuitenkaan mahdollisuuksia. 

Koha(kaan) ei ole täydellinen, mutta se on hyvinkin toimiva, monipuolinen ja joustava järjestelmä, joka on nopeuttanut sekä helpottanut työtä vanhaan verrattuna. Jälkiviisaana voisi kuitenkin todeta, että järjestelmän vaihto olisi vaatinut paljon pidempääkin valmistelua tietokannan ja kokoelman osalta.

Lahden konservatorio | Felix-verkkokirjasto | Lahti Conservatory
Lahden konservatorio | kotisivuyhteystiedot | Lahti Conservatory

Intervalli 1/2024
Kannessa 45-vuotiaan Musiikkikirjastoyhdistyksen juhlaseminaarin osallistujia Metson Lehmus-salissa 26.4.2024 Kuva 📷 Juhani Koivisto

Intervalli 1/2024. 27.5.2024. Kannessa 45-vuotiaan Musiikkikirjastoyhdistyksen juhlaseminaarin osallistujia Metson Lehmus-salissa 26.4.2024 Kuva 📷 Juhani Koivisto