Kansalliskirjaston Musiikkikirjasto ja Kansallinen äänitearkisto täydentyvät yhteistyöllä • Intervalli 1/2022

Teksti ja kuvat
Aku-Pekka Kurjenniemi, kirjastoamanuenssi

Intervalli • 1/2022
www.intervalli.fi

Kansalliskirjaston Musiikkikirjaston ja Kansallisen äänitearkiston toiminnan tarkoituksena on kansallisen äänite- ja nuottijulkaisutuotannon säilyttäminen ja saattaminen tutkijoiden ja muiden tiedon tarvitsijoiden käyttöön nyt ja tulevaisuudessa. Kansalliskirjaston kokoelmissa säilyy myös sellainen aineisto, joka muuten katoaa saatavilta nopeasti ja jota muut kirjastot eivät talleta.

Arkisto karttuu lakisääteisin vapaakappalein, ostoin ja lahjoituksin. Kotimaisten äänite- ja nuottijulkaisujen tallettaminen perustuu lakiin kulttuuriaineistojen tallettamisesta ja säilyttämisestä 1433/2007.

Aku-Pekka Kurjenniemi.
Aku-Pekka Kurjenniemi

Kansalliskirjasto ja Varastokirjasto tekevät yhteistyötä Kansalliskokoelman puutteiden paikkaamiseksi. Yleiset kirjastot lähettävät poistamiaan musiikkiaineistoja Varastokirjastoon ja aineisto siirtyy Varastokirjaston omistukseen. Kansalliskokoelman täydentäminen on ainut syy, jonka perusteella Varastokirjasto luovuttaa kokoelmiinsa siirrettyä aineistoa.

Kansalliskirjaston Musiikkikirjaston kokoelmissa on kattavasti sekä tieteellistä että populaaria musiikkikirjallisuutta useilla eurooppalaisilla kielillä. Kansalliskokoelmaan kuuluva kansallinen äänitearkisto on julkinen ja maan laajin laatuaan.

Kokoelma sisältää suurimman osan kotimaisesta äänitetuotannosta vuodesta 1901 alkaen, jonka lisäksi kokoelmaan kuuluu ulkomaisia äänitejulkaisuja sekä ainutkertaisia äänitekokoelmia (mm. Jaakko Salon, Tauno Hannikaisen ja L. G. Nordströmin arkistot). Arkiston nuottikokoelma alkaa vuodesta 1801. Kansalliskirjaston ja Musiikkikirjaston kokoelmat ovat kaikille avoimia.

Varastokirjaston luovuttamaa aineistoa Kansalliskirjastoon. Kuva: Aku-Pekka Kurjenniemi
Varastokirjaston luovuttamaa aineistoa Kansalliskirjastoon. Kuva: Aku-Pekka Kurjenniemi

Myös yleiset kirjastot voivat lahjoittaa hyväkuntoista aineistoa Kansalliskokoelman täydentämiseksi ilman että aineiston tarvitsisi käydä ylimääräistä kierrosta Varastokirjaston kautta. Varsinkin paikallinen pienkustannejulkaisu jää helposti puuttumaan Kansalliskokoelmasta ja juuri tällaisen aineiston kanssa yleiset kirjastot voivat olla suureksi avuksi. Kansalliskokoelman äänite- ja nuottiaineistojen tiedossa olevien puutteiden lisäksi kaikki muutkin täydennykset ovat arvokkaita!

Aku-Pekka Kurjenniemi
Kirjastoamanuenssi

Ota yhteyttä musiikkikirjastoon

kansalliskirjasto@helsinki.fi
+358 (0)2941 21611

Intervalli 1/2022. Kansikuvassa Pauliina Isomäki. Kuva: Sanni Koskimies-Chiba
Intervalli 1/2022. Kansikuvassa Pauliina Isomäki. Kuva: Sanni Koskimies-Chiba

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *