Rovaniemen musiikkikirjasto vinkkaa aineistoa yhdessä ammattimuusikoiden kanssa • Intervalli 1/2023

Teksti Marko Niemelä
Kuvat Rovaniemen kaupunginkirjasto

Intervalli • 1/20232/2022
www.intervalli.fi

Rovaniemen kaupunginkirjaston musiikkiosaston erikoiskirjastonhoitaja Marko Niemelä on jo yli viidentoista vuoden ajan vinkannut musiikkiaineistoa kehittämällään talking-menetelmällä, alkuperäiseltä nimeltään Kirja Soikoon! Kehittäjäkumppanina on alusta alkaen toiminut kulttuurituottaja ja muusikko Hannu Raudaskoski. Aluksi Niemelä ja Raudaskoski vinkkasivat ympäri Lappia soitonoppaita ja nuotteja, kunnes nimi vaihdettiin talkingiksi*. Samalla muuttuivat vinkkauksen sisällöt.

*Talking Jazz. Talking irrelevant bullshit. Urban dictionary.

Talking rock 'n roll. Kuva: Rovaniemen kaupunginkirjasto

Talking-konseptin ideana on vinkata kirjastoissa, kouluissa ja erilaisissa yhteisöllisissä paikoissa eri musiikkityylejä, bändejä, artisteja ja säveltäjiä. Vinkkaaminen tapahtuu kertomalla ja musisoimalla sekä esittelemällä niihin liittyviä aineistoja, elämäkertoja, nuotteja ja albumeja. Tarkoituksena on kannustaa yleisöä tutustumaan vinkattaviin aiheisiin syvällisemmin.

Yhteistyökumppaneina ovat jo vuosia toimineet Taiteen edistämiskeskus ja Rovaniemen kaupungin kulttuuripalveluiden Kunnan Pojat -yhtye. Lisäksi mukana ovat musisoineet bluesmies Jarmo Puhakka (alias Slim Butler), Rovaniemi Jazz Ensemble, Rovaniemi Big Band, harmonikkataiteilija Tatu Kantomaa, irkkubändi Brighid, tuoreimpana Lapin kamariorkesterin muusikot sekä monet muut rovaniemeläiset soittajat.

Talking Bond. Rovaniemen kulttuuritoimisto ja musiikkikirjasto. Kuva: Rovaniemen kaupunginkirjasto

Aiheita ovat olleet mm. blues, jazz, rock and roll, punk, Big Band -musiikki, irlantilainen perinnemusiikki, lastenmusiikki, The Beatles, CCR, Pave Maijanen ja Eppu Normaali. Soittimista on vinkattu bassokitaraa, harmonikkaa, poikkihuilua, selloa ja käyrätorvea. Huhtikuussa toteutuu monen asiakkaan toive, kun James Bondin tunnussävelet esitellään laajennetulla rovaniemeläiskokoonpanolla.

Talking-konseptia on käyty esittelemässä erilaisissa kirjastoalan kansainvälisissä konferensseissa Ruotsissa, Venäjällä sekä Singaporessa (2013) otsikolla ”Sound of Sheets”, mutta myös kotimaassa mm. musiikkikirjastojen tapaamisissa. Syksyllä 2022 Kunnan Pojat ja erikoiskirjastonhoitaja vierailivat Riihimäellä ja Hausjärvellä esittelemässä malliaan.

Lisätietoa | Finna.fi
Jari Karjalainen & Hannu Raudaskoski. Kunnan pojat lauteilla 2017–2022 (LM-Kustannus)

Intervalli 1 2023 Kannen kuva: Ulla Ritvanen
Intervalli 1/2023 • Kannen kuva: Ulla Ritvanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *