Toivo Kärki ja hänen musiikkinsa – Heikki Poroilan arviossa uutuuskirja Sydämeni sävel

Kärki Kärjestä

Sydämeni sävel : Toivo Kärki ja hänen musiikkinsa / Kalervo Kärki. – S.l. : Mediapinta, 2015. – 1014 s. : kuv., nuott. – ISBN 978-952-235-888-2. – 49 €

Sydämeni sävel on hämmentävä julkaisu. Se on tavattoman antoisa tietopaketti melkein mistä tahansa Toivo Kärjen (1915–1992) uraan ja elämään liittyvästä. Yli tuhannelle sivulle Kalervo Kärki on koonnut isänsä elämäntyötä kunnioittavan ja arvostavan kokonaisuuden, joka perustuu alkuperäisaineiston syvälliseen tuntemukseen ja läpikäyntiin. Kalervo Kärjellä on ollut mahdollisuus katsoa asioita hyvin läheltä ja analysoida aineistoa, joka ei välttämättä olisi ulkopuolisen tutkijan ulottuville koskaan tullutkaan.

Kalervo Kärjen suurtyö Toivo Kärjen elämästä ja musiikista julkaistiin loppukesästä 2015.

Kalervo Kärjen suurtyö Toivo Kärjen elämästä ja musiikista julkaistiin loppukesästä 2015.

Samaan aikaan Sydämeni sävel on ajoittain arkisen kiukuttelun tasolle sortuva subjektiivinen puolustuspuhe, joka on inhimillisesti ymmärrettävä ja perusteltu, mutta melko raskasta luettavaa. Kalervo Kärjen valitsema suorasukaisen henkilökohtainen tyylilaji voi viehättää monia lukijoita, mutta itse koin pitkiin sitaatteihin lisätyt toistuvat kommentit tyyliin ”Ei se nyt ihan noinkaan ollut!” kiusallisina. Ulkopuolinen toimittaja olisi voinut nähdä ja toimittaa näkymättömiin pienet tekijän kokemattomuudesta johtuvat ”omakustannemaisuudet”. Ne eivät vähennä julkaisun tiedollista antia, mutta raskauttavat kirjan käyttäjän tehtävää.

Kirjan tietomäärä on valtava ja sen voi sanoa kattavan kaiken Toivo Kärjen jossain muodossa julkaistun tai julkistetun luovan työn. Kalervo Kärki tuntee niin levytykset kuin toteutumattomatkin hankkeet, elokuviin ja konsertteihin sisältyvät esitykset ja käsikirjoitukset. Vaikka julkistamatonta aineistoa on vaikka kuinka paljon ja sitä edelleen tuodaan esiin, Toivo Kärjen luovan työn tulokset ovat epäilemättä pääosin tässä kirjassa esiteltyjä. Täysin poikkeuksellisesti kirja tarjoaa kaikista käsitellyistä Kärjen sävellyksistä myös tekijän subjektiivisen arvion asteikolla 1–5 tähteä. Tällaisen arvion yleistä merkitystä on vaikea arvioida, mutta Kalervo Kärjen huoleton varmuus isänsä sävellysten rankkauksessa on ainakin sosiologisesti kiinnostava ilmiö, vaikka yhden ja kahden tähden sävelmät tekijä ohittaa kommenteitta.

Erittäin suuren lisäarvon kirjaan tuo Toivo Kärjen sanoittajien, sovittajien ja tulkitsijoiden huolellinen esittely. Monet suurelle yleisölle pelkällä salanimellä yleensä tutut sanoittajat saavat taustoituksen, jonka he todella ansaitsevat. Ainakin itse koin tämän osaston erittäin antoisana, koska tieto Kärjen yhteistyökumppaneista on ollut tähän asti kovin sirpaleista. Kalervo Kärki on koonnut tarjolla olevan informaation hyvin yhteen.

Kalervo Kärki käyttää runsaasti sitaatteja ja aivan poikkeuksellisen runsaasti erittäin pitkiä lainauksia kirjoituksista, joissa haukutaan tai kehutaan Toivo Kärkeä. Ratkaisu synnyttää ristiriitaisia tuntemuksia. On selvää, että näin tekemällä Kalervo Kärki on tehnyt arvokasta työtä hyvin hajallaan olevan aineiston keskittämisessä. Monet sitaatit ovat sitä paitsi aiemmin julkistamattomista lähteistä, joihin ulkopuolisilla ei ole ollut pääsyä. Sitaateissa on myös paljon kiinnostavaa sisältöä, joka valaisee huomattavasti sekä yksityiskohtia että ajankuvaa.

Toisaalta on selvää, että tällainen massiivinen lainaaminen muista lähteistä vaikeuttaa kirjan ytimenä olevan sävellys- ja levytysluettelon hahmottamista. Karkean arvioni mukaan kirja olisi 200–300 sivua suppeampi ilman näitä lainauksia. Kyse ei ole sinänsä itse lainauksista, jotka myös elävöittävät ajoittain melko puuduttavaksi muodostuvaa keskinkertaisesti onnistuneiden levytysten luettelemista. Ongelma syntyy siitä, että pääosa sitaateista ei liity varsinaisesti käsiteltyyn asiaan eli Kärjen sävellyksiin ja levytyksiin, vaan siihen polemiikkiin, jota Kalervo Kärki koko teoksen mitan käy Toivo Kärkeä ymmärtämätöntä ulkomaailmaa vastaan. Lyhyesti sanoen kokonaisuudelle olisi ollut eduksi, jos tämä polemiikki olisi koottu vaikka omaksi luvukseen.

Kirjan elämäkerrallinen ja henkilöhistoriallinen anti on monipuolinen, mutta hajanainen. Tämän Kalervo Kärki on ymmärtänyt ja ratkaisun hyvin perusteleekin. Lukijan kannalta olisi silti ehkä ollut antoisampaa, jos tekijä olisi päätynyt kirjoittamaan kaksi eri kirjaa. Tällaista ratkaisua olisi puoltanut myös se, että Toivo Kärjessä olisi ainesta sekä perusteelliseen elämäkertaan että sävellystuotannon esittelyyn. Erityisesti Kärjen rooli tuottajana ja sovittajana jää vähän yksipuolisesti valotetuksi, kun pääosassa on jatkuva jeremiaadi siitä, miten Kärkeä ei ymmärretty vaan koko ajan vain haukuttiin.

On inhimillisesti ymmärrettävää, että isästään on vaikea kirjoittaa objektiivisesti. Kalervo Kärki on mielestäni enimmäkseen onnistunut tarkastelemaan asioita neutraalisti tosiasiat hyväksyen, olivat ne miellyttäviä tai ei. Esimerkiksi Toivo Kärjen koko elämän jatkuneet turhat yritykset lyödä läpi kansainvälisesti tekijä on kirjannut rehellisesti ja kaunistelematta. Sen sijaan sitä Kalervo Kärki ei jaksa edelleenkään sulattaa, että osa suomalaisista muusikoista, kollegoista ja toimittajista on suhtautunut Toivo Kärkeen avoimesti tai huonosti peitellen väheksyen tai pilkallisesti. Katkeruus tästä on täysin ymmärrettävää ja siihen on asiaperustein helppo samastua. Täysin ulkopuolisen lukijan kannalta selkeämpi etäisyyden otto olisi silti ollut parempi ratkaisu. Nyt tulee monin paikoin kiusaantunut olo, varsinkin kun asioista on jo aikaa ja useimmat asianosaiset ovat turvallisesti maan povessa.

Kirjastoammatillisesta näkökulmasta on oltava iloinen siitä, että vaikka Sydämeni sävel on rakenteellisesti elämäkerran, diskografian ja teosluettelon hybridi, siinä on kunnolliset henkilö- ja sävellyshakemistot. Kalervo Kärki avaa myös hyvin isänsä salanimet ja on koonnut paljon havainnollisia listauksia. Valitettavasti yleensä vain sivumaininnan varaan ovat jääneet ne lukuisat tapaukset, joissa samasta sävellyksestä tunnetaan paitsi käännösversioita, myös kokonaan uusia sanoituksia tai pelkän nimityksen muutoksia. Tätä tietoa on, mutta se on hajallaan pitkin kirjan sivuja. Kronologinen teoslistaus sanoittaja-, variantti- ja levytystietoineen olisi ollut mahtava lisä, vaikka se tietenkin olisi lisännyt teoksen paksuutta entisestään sadalla sivulla.

Itse olisin kaivannut myös toteutunutta johdonmukaisempaa sävellysten nimien kursivointia kautta kirjan. Monin paikoin leipätekstin tyyliin ladottuja sävellysten nimiä on todella vaikea hahmottaa muusta tekstistä. Yhteistyökumppaneiden nimet on ensimmäisen esiintymän kohdalla kirjoitettu kapiteelein, mikä on hyvä asia. Kirjan luonne olisi kuitenkin perustellut monen muunkin typografisen hahmotusavun käytön.

Edellä olevaa kritiikkiä ei toivottavasti ymmärretä väärin. Arvostan Kalervo Kärjen tekemän työn erittäin korkealle ja uskon, että kukaan muu ei tätä työtä olisi pystynyt tekemäänkään. Olen silti vakuuttunut siitä, että kokeneen kustannustoimittajan tai tietokirjoittajan kanssa työskentelemällä kirjasta olisi saatu vielä parempi. Kalervo Kärki on kiistämättä maailman paras Toivo Kärki -asiantuntija. Mutta hyvässä tietokirjassa tarvitaan muutakin asiantuntemusta.

Heikki Poroila

Tuomas Pelttari, toim.

12 vastausta artikkeliin ”Toivo Kärki ja hänen musiikkinsa – Heikki Poroilan arviossa uutuuskirja Sydämeni sävel

 1. Hyvä kirja ja hyvä arviointi! SYDÄMENI SÄVEL
  Erityisesti kiinnosti nuo Toivo Kärjen sanoittajat ja sitten tietysti
  nuo 5 tähden biisit ja niiden 5 tähden biisien sanoittajat!
  Parasta antia , kiitos!

 2. Aivan, Kärki kirja Sydämeni Sävel on hyvä ja kattava!
  Mielenkiinnolla luin Helismasta ja Helena Eevasta , kärjen kovista sanoittajista ja myös myöhemmän ajan Vexi Salmesta, Timo Jokisesta, Aappo i Piiposta kovia tekstittäjiä kaikki, hieno kirja , kiitos!
  5 tähden kirjat kiinnostivat myös minua ja 5 tähden Kärjen laulujen sanoittajat ! Hieno työ kirjaan tehty !!

  • Upea Toiov Kärki kirja on
   Uepa elämänkerta musiikkeineen, hieno työtä.
   Esillä upeat sanoittajat Helismaa, Mustonen , Vaimio , Salmi, Reiman, Jokinen, Helena Eevakin
   5 tähden kärki laulut helemenä kirjassA!
   KIITOS TÄSÄT KIRJASTA

 3. Hieno kirja kertakaikkiaan, laulut , tekijät, ja Kärjen elämää hienosti tuotu esille. Kiinnostava, Kärjen Touiovn upeat sanoittajat esitelty, Helismaa, Salmi, Vainio, Mustonen., salonen. ja myös Raul Reimannista, Timo Jokisesta… % tähden Kärjen lault hienot tuotu esille!
  hyvä kirja on!

 4. Luin kirjan Sydämeni sävel! hyvä ja kokonaisvaltainen Toiov Kärki -kirja, kiitos tekijälle! Hienoa luettavaa sanoittajista Helismaasta , Mustosesta jne. ja myös noista ns. myöhemmän ajan huippusanoittajista Vainio, Vexi Salmi, Timo Jokinne, Raul Reiman
  Myös nuo Kärjen 5 tähden laulut , jotka kirjassa arvioitu kiinnosti minua!! Tasokas julkaisu tämä kirja!!

 5. Hyvä kirja minunkin mielestä! Kärjen elämäkertaa, musiikkia, yhteistyökumppaneita, uraa, tuotu hienosti esille! hieno työ tehty! Kärjen 5 tähden laulutkin kirjassa ! Mielenkiintoinen teos! Kärki oli huipputekijä, koulutti sanoittajat, osaavimmat , kirjasta voi lukea!

 6. Luin kirjan SYDÄMENI SÄVEL Toivo Kärjestä! hyvänoloinen kirja ja avartava, selviiää Kärje huippulahjakkuus kirjasta, hieno elämänkerta. Kirjassa hyvää tietoa paljon , hieno, kertakaikkiaan! Hienoja ja kauniita lauluja tehnyt! Opetti Suomen parhaat sanoittajat, osa vieläkin elää niistä ja tekevät sanoituksia esim. Vexi salmi, Timo Jokinen, Pauli Ylisalo .
  Tyhjentävä , upea teos!

 7. Olen minäkin nyt lukenut tuon SYDÄMENI SÄVEL -kirjan!
  Kova työ ollut koota tuo tieto yhteen kansiin! Kiiots siitä, Kärjen Toivon sävelmät upeita! Muutenkin hienonolista ja mielenkiiintoista elämäkertaa hänestä ja musiikista ja Helismaasta!
  Mukana arvioita musiiksita ja sokerina pohjalla nuo 5 tähden laulut!
  Osaavia nykysanoittajia ollut Kärjen opissa hienosti. Vexi Salmi, Timo Jokinen, Raul Reiman … Vainion Junnusta puhumattakaan
  Hieno teos kaikinpuolin minustakin!

 8. Niin, olen itsekin lukenut nyt tuon kirjan : SYDÄMENI SÄVEL. Toivo Kärki
  Hyvä elämänkerta, hyvää tietoa kautta linajan , kusiikista, Kärjen elämästä. tykkäsin ja tieto lisääntyi hänen ajastaan ja ajan hengestä ja arvostuksesta jne. Huippu Helismaasta hyvää tietoa myös, Kärkihän näköjään koulutti kovat sanottajat, vieläkin vaikuttavat: vexi salmi, timo jokinen, raul reiman jne…. vainion juhasta puhumattakaan
  Nuo 5 tähden loistavat Kärki laulut laitettu myös kirjaan !, loistava säveltäjä tämä Kärki!
  kiitos tästä kirjasta!

 9. Luin kirjan SYDÄMENI SÄVEL, Toivo Kärki Elämäkertaa. Iso ja hineo työ tehty kirjan kanssa , plajon hyvää ja oleellista faktaa tuli esiin ja esiin ajan henkä ennen ja Helismaankin vähettelyä, vaikka mies ihan omaa luokaansa kuten Kärkikin!
  Hienosti tuli esille myös nykysanoittajia Kärjen ohjauksesta: Salmi Vexi, Jokinen Timo, ja tuo Ylisalon Paulikin jne. Vainion Juhasta, Helena Eevasta puhumattakaan. Tykkäsin tästä kirjasta kyllä!

 10. Sain käsiini tämän kirjan. SYDÄNENI Sävel
  Hieno kirja, paljon asiaa musiikista ennen ja nyt ja Kärjestä1 On ollut todella tekijä mies suomalaisessa musiikissa, eittämättä ns. kevyen musiikin SIBELIUS tuo Toivo Kärki! Huippu!
  Kiinnosti kovasti nuo 5 tähden laulut!
  Ja sanoittajat , jotka Kärki koulutti !
  Kiitokset tästä kirjasta!

 11. Juu, siis säveltäjä Kärki oli tosi kova nykyisiin ns. säveltäjiin verrattuna, nyt on hyvä olla säveltäjä kun on tietokone sävelohjelmineen, sieltä vaan löytyy jne…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *