Näihin kuviin ja tunnelmiin • Intervalli 2/2023

Pääkirjoitus

Teksti ja kuva Tiina Tolonen, päätoimittaja

Intervalli 2/20231/2023
www.intervalli.fi

Tiina Tolonen.Kesän 2023 IAMLin kongressi Cambridgessa oli musiikkikirjastolaishistoriani viides. Ensimmäinen kerta oli tasan 20 vuotta sitten Tallinnassa ja tässä välissä on nähty sekä Wien, Antwerpen että Riika.

IAML perustettiin Pariisissa vuonna 1951, ja ensimmäisessä kongressissa oli paikalla 120 osallistujaa 23 eri maasta. Tänä vuonna paikalle kerääntyi yli 300 edustajaa kaikkiaan 36 maasta. Suomalaisosallistuja ehti siinä kielten ja äänten sekamelskassa kaivata Baabelin kalaa korvaansa useammin kuin kerran. Onneksi osana kongresseja on aina universaali yhteinen kieli, musiikki.

Kongressit ovat näköalapaikkoja siihen, mitä musiikkikirjastorintamalla pitkin maailmaa tapahtuu. On ollut todella mielenkiintoista kuulla uusista kirjastoista ja ideoista sekä verkostoitua kansainvälisten kollegojen kanssa. Vaikka kasvokkaisten kohtaamisten välissä kuluisi vuosia, on jälleennäkeminen aina yhtä mukava. Ja aina on yhtä suuri yllätys nähdä monen tutun kasvon palaavan paikalle vuosi toisensa jälkeen, vaikka he taatusti ovat olleet eläkkeellä jo vuosia. Kongressithan kaipaavat aina vapaaehtoisia…

Suomalaisia oli tällä kertaa paikalla kaikkiaan kuusi. Edustettuina olivat yliopisto-, konservatorio- ja yleiset kirjastot sekä Yleisradio. Muista Pohjoismaista enemmän edustajia oli ainoastaan Ruotsilla, ja heilläkin vain sen vuoksi, että IAMLin presidenttinä kaudella 2021–2023 on toiminut Pia Shekhter Göteborgin yliopiston kirjastosta. Ensi vuoden kongressin pohjoismainen edustus voi valitettavasti jäädä vähänlaiseksi, sillä tapahtumapaikka on täältä katsottuna melkoisen kaukana Stellenboschissa Etelä-Afrikassa. Matkustusintoa hillinnevät myös hinta sekä omatunto, maata pitkin matkustaessa reissusta tulisi ajallisesti todella pitkä. Katseet saattavat suuntautua jo vuoteen 2025, jolloin kongressi on Salzburgissa tai jopa vuoteen 2026 ja Thessalonikin kongressiin.

Osallistuminen on monella tapaa elämys. Ei vähintään siksi, että lähes päivittäin on mahdollista osallistua oheisohjelmaan kuuluviin konsertteihin. Keskiviikkoiltapäivä on varattu perinteisesti retkille. Olen jäänyt jumiin Tallinnan musiikkiakatemian hissiin, vieraillut Schubertin lapsuudenkodissa, kavunnut ylös jyrkkiä kiviportaita Brysselin kirjastoissa ja nähnyt Elyn katedraalin. Paikkoja, jotka todennäköisesti olisivat muuten jääneet näkemättä. Elämys on ollut myös nähdä myös kanssaosallistujien ihmettelevät katseet ja kuulla kysymysten tulva, kuten tänä vuonna Ilona Heinosen esityksen jälkeen. Monista ikävistä muutoksista huolimatta meillä suomalaisilla ovat kirjastoasiat kuitenkin varsin hyvällä tolalla.

Kehotankin siis jokaista tutustumaan IAMLin verkkosivuihin ja harkitsemaan osallistumista tulevina vuosina. Toki olisi hienoa, jos saisimme vaikka oman pienemmän kongressin tähän lähialueelle, jolloin pääsisimme helpommin tutustumaan toisiimme ja oppimaan toisiltamme. Olen tällä kongressikokemuksella havainnut, että yllättävän samankaltaisten asioiden kanssa painiskelemme, usein toisistamme tietämättä. Jaettu ongelma on pienempi ongelma, eikö vaan!

Intervalli 2/2023. Kansi: Kongressipaikalle Bentleyllä saapuneet Maaria Harviainen (oik.) ja Tiina Tolonen. Kuva: Head Chauffeur Zane

Intervalli 2/2023.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *