BAAC:n konferenssi Tallinnassa 28.10.2022 • Intervalli 2/2022

Teksti Aku-Pekka Kurjenniemi¹

Intervalli • 1/2022Intervalli • 2/2022
www.intervalli.fi

BAAC:n (Baltic Audiovisual Archival Council) tämän vuoden ja järjestyksessään kahdeksannestoista konferenssi järjestettiin Tallinnassa 28.10. poikkeuksellisesti yksipäiväisenä. Tapahtumapaikkana oli vuonna 2017 valmistunut Viron elokuvamuseon rakennus Maarjamäen linnan tiluksilla. Yleisenä teemana oli AV-aineiston käytettävyys, saavutettavuus ja turvallinen säilyttäminen erilaisten kriisien aikana. Osallistujia oli tänä vuonna nelisenkymmentä pitkin Pohjoismaita, Baltiaa ja muuta Eurooppaa. Kansalliskirjastosta osallistui kolmihenkinen ryhmä.

Aku-Pekka Kurjenniemi BAAC:n konferenssissa Tallinnassa. Kuva: Inka Myyry
Aku-Pekka Kurjenniemi BAAC:n konferenssissa Tallinnassa. Kuva: Inka Myyry

Esityksiä oli kaiken kaikkiaan kahdeksan. Konferenssin aloitussanat kuultiin dokumenttielokuvaohjaaja Jonas Ohmanilta ja päätöksenä nähtiin Vibeke Løkkebergin dokumenttielokuva Tears of Gaza. Esityksiä eniten yhdistäneinä seikkoina oli erilaisten AV-aineistojen digitointi, kuvailu sekä saattaminen käyttäjien saavutettavaksi. 

Liikkuvan kuvan AV-aineistoa käsiteltiin useampaankin otteeseen. Viron kansallisarkiston elokuva-arkiston puolesta oli kaksi esitystä. Kadi Sikka esitteli 35 mm filmille kuvattuja Viron sosialistisen neuvostotasavallan uutiskatsauksia ja niihin liittyvää laajaa digitointiprojektia. Noin 140 tuntia uutiskatsauksia vuosilta 1940–1972 digitoidaan, kuvaillaan ja laitetaan katsottaviksi projektin (2020–2023) aikana. Jarmo Nagel ja Maarja Hindoalla taas esittelivät lähitulevaisuudessa julkaistavaa Arkaader-suoratoistopalvelua, jonka kautta käyttäjät voivat katsoa edellä mainittujen uutiskatsausten lisäksi virolaista elokuvaa ja muuta liikkuvaa kuvaa. Tutkija Giorgio Ruggeri esitteli laajaa dokumenttielokuvaprojektiaan Parentesi balticaa, jossa yhdistyvät sotienvälisen ajan italialaisten journalistien reportaasit Baltiasta sekä Baltian alueella kuvatun saman aikavälin filmikuvaa.

Liettuan valtion keskusarkiston Jolė Stimbirytė esitteli uutta E-kinas -verkkosivua ja tietokantaa, jonka kautta on mahdollista etsiä ja käyttää liettualaista elokuva- ja filmiaineistoa – sekä tekijänoikeuksin suojeltua että niistä vapautunutta. E-kinasin kautta käyttäjillä on mahdollisuus ostaa korkeatasoisia tallenteita ja olla yhteydessä tekijänoikeuksien haltijaan jos aineisto ei ole vielä vapautunutta. Käyttäjien on myös mahdollista lisätä metadataa jos ja kun tietokannassa on puutteita; arkiston henkilökunta tarkastaa lisäykset ja tarkistavat paikkansapitävyyden ennen lisäystä tietokantaan. Osa tietokannasta on siirretty koneellisesti aiemmasta tietokannasta, mistä johtuen varsinkin siirretyssä metadatassa on virheitä. 

Edellä mainittujen lisäksi Viron kansallisarkiston Aap Tepper esitteli lasinegatiivien ja muun vanhan valokuva-aineiston digitointia ja käyttöä mm. taiteellisissa projekteissa (The Shadow of  Materiality, The Second Exposure).

Ensisijaisesti ääneen liittyvään AV-aineistoon keskittyviä esityksiä oli tänä vuonna vain kaksi: allekirjoittaneen esitys Kansalliskirjaston ja Kansallisen äänitearkiston aineiston kartuttamisesta, turvallisesta säilyttämisestä ja saavutettavaksi saattamisesta sekä Latvian kansalliskirjaston Zane Grosan esitys kirjastolle vuonna 2016 Stanfordin yliopiston Hoover-instituutin lahjoittamasta kokoelmasta Free Europe/Radio Latvian palvelun radio-ohjelmia pääasiassa 1970-luvulta 1990-luvun puoliväliin. Kokoelma heijastelee 1900-luvun lopun poliittisia ilmapiiriä, muutoksia Latviassa ja muualla maailmassa sekä käsittää merkittästi latvialaisten diasporaan kytkeytyvää aineistoa. Lahjoituksen vastineena Latvian kansalliskirjasto tarjoaa Hoover-instituutille englanninkielisen metadatan, joka on myös muiden kiinnostuneiden ja tutkijoiden käytettävissä. Metadatassa löytyy eriteltyinä asiasanat, henkilöt, ajankohdat jne. ohjelma- ja tiedostokohtaisesti. Valtaosa aineistosta on latviankielistä mutta löytyy joukosta myös mm. englantia puhuva, toistaiseksi tuntemattomaksi jäänyt, oletettavasti suomalainen 1990-luvun poliitikko. Kokoelmaan liittyvän oheismateriaalin yleisen vähyyden vuoksi osa metadatasta on niukkaa ja kirjasto selvittääkin mahdollisuuksia käyttäjälähtöisen metadatan käyttöä tulevaisuudessa.

Konferenssin aluksi järjestettiin myös BAAC:n yleiskokous, jossa valittiin järjestön uusi kolmivuotinen hallitus, johon myös allekirjoittanut valittiin. Seuraava konferenssi järjestetään Riikassa syksyllä 2023.

1 kirjastonhoitaja, Kansalliskirjasto ja Kansallinen äänitearkisto

Intervalli 2/2022. Kansikuva: Tiina Tolonen
Intervalli 2/2022. Kansikuva: Tiina Tolonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *