Opi musiikista biisinteon kautta – laaja oppimateriaali avoinna käyttöön

Seitsemän lukua biisintekoon

Musiikkipedagogi Tuuli Walleniuksen tekemä oppimateriaalikokonaisuus Opi musiikista biisinteon kautta on julkaistu.

Kokonaisuus on räätälöity kaikille soveltuvaksi oppimateriaaliksi Helsingin kaupunginkirjaston yhteishankkeen Opi musiikin tuntijaksi, taitajaksi, kokijaksi! myötä. Wallenius on laatinut materiaalin Pasilan kirjaston musapajojen ja -treffien kävijöiden kysymysten perusteella.

Opi musiikista biisinteon kautta | Tuuli Wallenius 2020
Opi musiikista | Facebook
Opi musiikin tuntijaksi, taitajaksi, kokijaksi! | Helmet Musiikki

Opi musiikista biisinteon kautta. PDF ei ole saavutettavuusvaatimusten mukainen.

Tuuli Walleniuksen ohjeita materiaalin käyttöön

– Tervetuloa tutustumaan biisinkirjoitukseen! Oppimateriaali on tehty sinulle, joka olet kiinnostunut biisinteosta. Ehkäpä haluat oppia ymmärtämään kuuntelemaasi musiikkia paremmin tai oppia tekemään omia kappaleitasi. Materiaali sopii niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin musiikin harrastajille.

– Oppimateriaalissa biisinteko on jaettu seitsemään osa-alueeseen, joilla jokaisella on oma lukunsa. Pääset näin tarkastelemaan musiikin eri elementtejä yksitellen ja saat helposti lähestyttäviä työkaluja omien kappaleidesi tekoon.

Osa-alueet:
sanoitukset (1.)
rytmi (2.)
harmonia (3.)
melodia (4.)
muoto (5.)
sovitus (6.) ja
äänitys (7.)

– Biisiä tehdessä nämä osa-alueet voivat edetä lomittain sinulle itsellesi mieluisalla tavalla. Ehkäpä aloitat sanoituksilla, mutta keksittyäsi sanoituksillesi rytmin, haluatkin vielä palata sanojen jalostukseen. Tai ehkä kappaleesi teko alkaa soinnuista tai melodiasta, jonka keksit yllättäen. Tärkeintä on, että tekeminen tuntuu inspiroivalta.

– Biisintekoa voi lähestyä monella eri tavalla. Tämä oppimateriaali tarjoaa yhden tavan, jota voit soveltaa vapaasti oman mielesi mukaan. Löydät materiaalista myös kirjavinkkejä, joiden avulla voit sukeltaa aiheeseen syvällisemmin.

Hankkeen tapaamiset jatkuvat syksyllä 2020

Helsingin kaupunginkirjaston ja kolmen musiikkialaan erikoistuneen toimijan yhteishankkeessa Opi musiikin tuntijaksi, taitajaksi, kokijaksi! kenen tahansa on mahdollista tutustua uusiin musiikkisisältöihin sekä kokeilla, miltä musiikin tekeminen tuntuu. Hanke kestää vuoden 2020 loppuun asti.

Musiikkihanke kiittää osallistujiaan ja faneja tähänastisesta. Kesätauon jälkeen jatkamme tapaamisia elokuun puolivälin tienoilla. Tapahtumat, tempaukset, pajat ja piirit jatkuvat koko syksyn. Luvassa on myös näyttelyjä sekä kirjastokonsertteja. Kaikissa tapaamisissa on rento ja yhteisöllinen tunnelma! 

Lisätietoja tapaamisista Helmet-musiikkisivulla ja Facebookissa.

HUOM. Katsomme, minkä tilanne sallii, ja otamme ensisijaisesti huomioon yleisön terveyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin. 

Musatreffit

Musatreffeillä pääset juttusille musiikkipedagogin kanssa mistä vain musiikkiin liittyvästä aiheesta ja saamaan vinkkejä musiikin harrastamiseen. 

Kuuntelupiirit

Aktiiviseen kuunteluun ja yhdessä jutusteluun keskittyvissä kuuntelupiireissä tutustut musiikin eri lajeihin ja ilmiöihin. 

Musapajat

Toiminnallisissa musapajoissa voit tehdä musiikkia helposti ja hauskalla tavalla. Pajat soveltuvat kaiken tasoisille musiikinharrastajille, etkä tarvitse edes omaa soitinta mukaan. 

Elävä Jukeboksi

Elävä Jukeboksi soittaa kitaraa ja laulaa yleisön toivekappaleita listalta. Tule valitsemaan oma kappaleesi ja kertomaan mitä se sinulle merkitsee ja vaihtamaan ajatuksia muiden kuulijoiden kanssa. 

Syksyn uutuuksia

Opi kuuntelemaan klassista -sarja 

Pääset tutustumaan sinfoniaorkesteriin ja sille sävellettyyn ohjelmistoon sekä saat avaimia kuunteluun. Sarjaan liittyy myös verkkomateriaali. 

Yhteisöllisen laulamisen pajat (Community Singing)

Yhteisöllinen laulaminen perustuu korvakuulolta oppimiseen, joten nuotteja ei tarvitse osata. Laulamme kaikulauluja moniäänisesti, keskitymme laulamisen iloon kukin omalla äänellämme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *