Keltanokkana kongressissa – Cambridge ensikertalaisen silmin • Intervalli 2/2023

Teksti ja kuvat Ilkka Mikkola

Intervalli 2/20231/2023
www.intervalli.fi

Olin tänä vuonna [2023] ensimmäistä kertaa IAML:n kongressissa. Kansainvälisten tuulahdusten haistelu alkoi kiinnostaa paljolti siksi, että olen mukana Muska-työryhmässä, jonka posteri esiteltiin kongressissa. Cambridgen matkani toteutumista helpotti Kirjastosäätiöltä saatu apuraha. Vastasiko kongressi odotuksiani?

Vuonna 1441 perustettu King’s College

Vuonna 1441 perustettu King’s College. Kuva: Ilkka Mikkola

Kongressi oli pienimuotoisempi kuin luulin, olin ajatellut maailmanlaajuisen kongressin olevan valtaisa, lähes olympialaisiin vertautuva tapahtuma. Taisin yliarvioida maailman musiikkikirjastotyöläisten määrän ja kansainvälisen aktiivisuuden, osallistujia kongressissa oli noin 300. Kovin pienet ja arkiset olivat myös Cambridgen yliopiston musiikin tiedekunnan tilat, joissa kongressi järjestettiin. Olin kuvitellut mielessäni 1200-luvulla perustetun maineikkaan yliopiston kaikkien tiedekuntien sijaitsevan keskiaikaisissa kivilinnoissa holvikaarineen.

Jolanta Bujas-Poniatowska esitelmöi aiheesta ”The music collection of the Canons Regular of the Lateran’s chapel in Czerwinsk (Poland) rediscovered”.

Jolanta Bujas-Poniatowska esitelmöi aiheesta ”The music collection of the Canons Regular of the Lateran’s chapel in Czerwinsk (Poland) rediscovered”. Kuva: Ilkka Mikkola

Ensikertalaisena kongressin esityksiin oli helppoa suhtautua avarakatseisesti. Kongressin ohjelmaa on arvioitu kriittisestikin, mutta ensikertalaisella ei ole mitään mihin verrata. Kävin uteliaisuuttani kuuntelemassa paljon sellaistakin, mikä ei välttämättä ensikuulemalta vaikuttanut kiinnostavalta saati ammatillisesti hyödylliseltä. Esimerkiksi The music collection of the Canons Regular of the Lateran’s chapel in Czerwinsk rediscovered -esitelmä ei varsinaisesti tarjonnut uusia näkökulmia arkisiin työtehtäviini tai ruokkinut suuria tulevaisuudenvisioita, mutta oli kuriositeettimaisuudessaan vänkä kokemus. Omaan tutkimusalaansa intohimoisesti suhtautuvia ihmisiä on aina hauska kuunnella. 

Ajankohtaisempiakin esityksiä toki löysin: musiikkioppilaitoskirjastolaisena minua kiinnostivat erityisesti musiikkioppilaitoskirjastojen jaoston järjestämät esitykset. Music programmes and changing realities: protecting collections, providing access -esityksessä kuultiin oppilaitoskirjastojen aika lohduttomiakin kuulumisia Virosta, Espanjasta ja Italiasta. Muska-työryhmän tekemään kaikille avoimeen Musiikintiedonhaku.fi -sivustoonkin liittyvä Music open educational resources in IAML member libraries: discovering new sources, evaluating materials, and providing access esitteli musiikin opetukseen käytettäviä avoimia aineistoja.

Posteriesittelyssä oli tiivis tunnelma.

Posteriesittelyssä oli tiivis tunnelma. Kuva: Ilkka Mikkola

Ennen posterin tekoon osallistumista en tiennyt mikä on posteri, enkä vielä kongressiin matkatessani tiennyt mitä ”poster session” tarkoittaa. Nyt tiedän, että posteri on nimensä mukaisesti juliste ja sitä esitellään päivystämällä posterin vieressä siinä toivossa, että joku tulisi juttelemaan. Cambridgessa posteriesittely oli ahdettu tiedekunnan pienen kirjaston pieneen huoneeseen, jossa tuli ahdasta siitä huolimatta, että kirjasto oli syrjässä kaikista luonnollisista kulkureiteistä. Tämän olisi jopa ensikertalaisen mielestä voinut järjestää paremminkin. Muska-työryhmän posteri keräsi ympärilleen paljon uteliaita kongressivieraita. Maaria Harviaisen ja Tiina Tolosen esitellessä posteria minä otin kielikylvyn keskustelemalla esimerkiksi afroamerikkalaisten säveltäjien ja muusikoiden arkiston rakentamisesta (Vanderbilt University, Nashville).

Cambridge on vehreä kaupunki.

Cambridge on vehreä kaupunki. Kuva: Ilkka Mikkola

Cam-joki halkoo Cambridge. Kuva: Ilkka Mikkola

Cambridgen kaupunki on viehättävä jokimaisemineen ja runsaine viheralueineen. Iltaisin, kun kongressivieras muuttui turistiksi, oli hyvä pasteerailla puistojen ja Sainsbury’s-kauppojen käytävillä, joita kansoittivat aasialaiset kielikurssilaiset (kielikurssit ovat yliopistolle mainio tulonlähde lukukauden ulkopuolella). Kongressivieraille oli tarjolla ekskursioita paikallisiin nähtävyyksiin, itse tutustuin Cambridgen yliopiston parisataavuotiaaseen Fitzwilliam-museoon. Museossa on nähtävillä mm. taidetta, antiikin esineistöä ja vanhoja käsikirjoituksia.

Kongressimatka oli kokonaisuudessaan onnistunut, vaikka ohjelmaan toki mahtui myös yhdentekeviä ja pitkäveteisiä esityksiä. Voisin hyvin kuvitella osallistuvani IAML:n kongressiin joskus toistekin. Ensi vuoden kongressi järjestetään Etelä-Afrikassa, sinne minulla ei ole mahdollisuutta lähteä. 

Ilkka Mikkola

Intervalli 2/2023. Kannessa kongressipaikalle Bentleyllä saapuneet Maaria Harviainen (oik.) ja Tiina Tolonen. Kuva: Head Chauffeur Zane

Intervalli 2/2023. Kannessa kongressipaikalle Bentleyllä saapuneet Maaria Harviainen (oik.) ja Tiina Tolonen. Kuva: Head Chauffeur Zane

Musiikkikirjastot.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *