IAML 2022 Prahassa • Intervalli 2/2022

Teksti Jaska Järvilehto

Intervalli
1/20222/2022
www.intervalli.fi

IAMLin kongressi järjestettiin 24.–29.7.2022 helteisessä Prahassa. Tapahtumapaikkoina toimivat pääasiassa Prahan kaupunginkirjaston päärakennus sekä Tšekin kansalliskirjasto, molemmat Prahan vanhan kaupungin ytimessä. Totuttuun tapaan ohjelmaan sisältyi kokouksia, esitelmiä, vierailuja ja konsertteja. Kongressin materiaalia on koottu IAMLin verkkosivuille.

IAMLin kansalliset jäsenyhdistykset – katoava luonnonvara?

Kansallisten edustajien foorumissa (Forum of National Representatives) keskusteltiin muun muassa siitä, miten IAMLin kansallisten jäsenyhdistysten toiminnan jatkuminen on vaakalaudalla ympäri maailman. Australian IAMLin jäsenistä ei löytynyt tänä vuonna yhtä ainutta vapaaehtoista yhdistyksen hallitukseen. Yhdistyksen toiminta ei ole mahdollista ja sen jatko on hämärän peitossa. Tanskan IAMLin jäsenet puolestaan päättivät lakkauttaa oman yhdistyksensä, kun yhdistyksen kokouksiin ei useampana vuonna enää osallistunut kuin aivan yksittäisiä hallituksen ulkopuolisia jäseniä. Myös Alankomaiden ja Ranskan edustajat kertoivat huolestuttavia kuulumisia omien kansallisten yhdistystensä tolasta.

Kansallisten jäsenyhdistysten puheenjohtajat Jaska Järvilehto (Suomi), Gunnel Jönsson (Ruotsi) ja Tone Nøtvik Jakobsen (Norja) pohjoismaista yhteistyötä edistämässä. Kuva: Tone Nøtvik Jakobsen

Yleiset kirjastot IAMLissa – katoava luonnonvara?

IAMLin jaosten foorumissa (Forum of Sections) keskusteltiin tulevien kongressien järjestämisestä. Pitäisikö kongressien olla hybriditapahtumia, joihin kaikkien on mahdollista osallistua sekä paikan päällä että verkkoyhteyden välityksellä etänä? Entä jos tarjottaisiin kaikille halukkaille tallenteet jälkikäteen katsottavaksi? Pienempi paikan päällä osallistuvien määrä tarkoittaisi pienempää tilojen tarvetta, mutta toisaalta myös pienempää osallistumismaksuista saatavaa tuloa.

Tänä vuonna pantiin merkille, että yleisiä kirjastoja käsitteleviä esityksiä oli tarjottu kongressin ohjelmaan aiempaa vähemmän. Kongressiin myös osallistuttiin yleisistä kirjastoista suhteellisesti aiempaa harvalukuisemmin. Vaarana on, että jos yleisten kirjastojen osuus kongressin ohjelmistossa pienenee entisestään, ei myöskään kongressiin jatkossa enää osallistuta yleisistä kirjastoista.

Yleisten kirjastojen jaoksen (Public Libraries Section) varapuheenjohtajan paikka jäi viime vuoden kongressissa täyttämättä, koska kukaan ei ilmoittautunut ehdolle. Iloksemme tehtävään löydettiin vihdoin sopiva henkilö ja tämän vuoden kongressissa varapuheenjohtajaksi valittiin Ilona Heinonen Tampereen kaupunginkirjastosta.

Tšekin musiikkimuseossa (České muzeum hudby) kongressivieraat pääsivät tutustumaan mm. Ludwig van Beethovenin ja Antonín Dvořákin nuottikäsikirjoituksiin Markéta Kabelkován johdolla. Kuva: Jaska Järvilehto

Tšekin musiikkimuseossa (České muzeum hudby) kongressivieraat pääsivät tutustumaan mm. Ludwig van Beethovenin ja Antonín Dvořákin nuottikäsikirjoituksiin Markéta Kabelkován johdolla. Kuva: Jaska Järvilehto

Suomalaiset IAMLissa – katoava luonnonvara?

Esittelin kongressin yhteydessä järjestetyn Digital Libraries for Musicology -konferenssin posterisessiossa yhtenäistettyjen musiikkinimekkeiden tietokantaprojektiani (kts. Intervalli 2/2021). Esittelin myös Muska-ryhmän valmisteleman esityksen kongressin päätöspäivän Hot Topics -sessiossa. Kongressin toinen suomalainen puhuja oli Uppsalan yliopistossa työskentelevä tutkija Sanna Raninen, joka esitteli musiikkikirjojen kulttuurihistoriaa reformaation jälkeisessä Ruotsin valtakunnassa käsittelevää tutkimustaan.

Lisäksemme kongressin ainoa suomalainen osallistuja oli Kansalliskirjaston edustaja. Yhdistyksemme kongressiapuraha jätettiin tänä vuonna jakamatta, koska hakemuksia ei tullut lainkaan. Toivottavasti tulevina vuosina IAMLin kongresseihin osallistutaan Suomesta runsaslukuisemmin!

Seuraavan kerran IAML kokoontuu 30.7.–4.8.2023 Iso-Britannian Cambridgeen juhlistamaan 70-vuotiasta IAML UK & Irelandia.

Intervalli 2/2022. Kansikuva: Tiina Tolonen
Intervalli 2/2022. Kansikuva: Tiina Tolonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *