Metso LIVE – yhden kirjastokonseptin tarina

Metson musiikkiosastolta kuuluu ja näkyy Metso LIVE. Tampereen kaupunginkirjaston uusi konsepti kulkee eteenpäin vauhdilla. Juhani Koivisto ja Jarkko Rikkilä kertovat alla miten konsepti toimii. Sisältää runsaasti vinkkejä ja uusiin mahdollisuuksiin tarttumista.

Yhteistyötä, yhteisöllisyyttä ja uutta ydintoimintaa

Koska musiikki on meille Metson musiikkiosastolla paljon enemmän kuin pelkkiä nuotteja tai äänitteitä, aloimme miettiä ainutlaatuista tapaa livemusiikin ja aineistojen yhdistämiseen vuoden 2012 syksyllä. Halusimme tuoda tapahtuman suoraan osastolle, kirjastokontekstiin. Ensimmäisen syksyn tilaisuudet kulkivat Akustinen ilta -nimellä. Tavoittelimme kuitenkin kuvaavampaa nimeä, joten kysyimme asiaa asiakkailtamme Facebookissa.

Saimme runsaasti loistavia ehdotuksia: Doin’ the Metso round, Metson soitinkutsut, Metsoforte, Metsolan Kannel, Musacorner, Metson soitinmenot, Rakkautta iltapäivällä, MusaMetso, Metso elävänä, Metso soi, Metso goes LIVE, Live at METSO ja MUSAHÖRNERI. Metso LIVE oli yhdistelmä käyttäjien ehdotuksista. Kompromissi, jossa yhdistyivät parhaiten pääkirjastomme nimi, elävä musiikki ja sopiva ytimekkyys viestinnän kannalta.

Pääkirjastossa ei tuolloin ollut siirreltävää PA-laitteistoa, jota kannattaa aina käyttää vinkkausten tukena. Kolme ensimmäistä kertaa teimme äänentoiston osalta yhteistyötä Monitoimitalo 13:n kanssa. Monitoimitalo on erityisesti nuorille suunnattu monipuolinen harrastus- ja ajanviettopaikka, jossa on pro-tason musiikkitoimintaa, esim. studio ja stagetiloja. Oman PA-setin saimme hankittua vuoden 2013 alussa ja sitä onkin käytetty kirjastossa paljon. Mikkien ja mikserin käytön opettelimme kuuntelemalla mikä kuulostaa hyvältä.

Sisällöt yhdistävät kirjastoa ja artisteja

Metso LIVE -esiintyjät ovat edustaneet useita eri musiikin tyylilajeja, painottuen populaarimusiikin osa-alueille. Käynnistysvaiheessa näimme tärkeäksi korostaa ja tukea paikallisuutta, myöhemmin olemme tavoitelleet mahdollisimman monipuolista kattausta kiinnostavia nimiä musiikin kentältä. Monesti sattumalta artistit ovat olleet tapahtumahetkellä vielä musiikkimediassa ajankohtaisesti esillä.

Ville Leinonen (vas.) ja Juhani Koivisto.

Ville Leinonen (vas.) ja Juhani Koivisto.

Tähän päivään mennessä meillä ovat vierailleet Ville Leinonen, Janne Laurila, Pauli Hanhiniemi & Ville Rauhala MAD, Samae Koskinen, Pekko Käppi & Juhana Nyrhinen, Hannibal & Musta Moottori, Laura Moisio, Eva Alkula & Jenny Vartiainen, 22-Pistepirkko, Aino Venna, PULSE – The Finnish Tribute to Pink Floyd, Death Hawks – Teemu Markkula & Tenho Mattila, Joose Keskitalo, Jo’ Buddy ja Ochre Room. Syksyn kuluessa vieraaksemme saapuvat vielä Olavi Uusivirta ja Risto.

Tapahtuma ei olisi mitään ilman kirjastoaineistoa. Keikat tapahtuvat musiikkiosastolla aineiston ja kirjastotoiminnan keskellä. Yhteys kirjastoaineistoon toteutuu monella tavalla, joista näkyvimpänä ovat artistien vinkkauslistat heille merkityksellisistä kirjoista, elokuvista ja levyistä. Kaikki esiintyjät ovat lähettäneet listoja ilomielin etukäteen. Suosittelulistojen pituudet ovat vaihdelleet Joose Keskitalon viidestä teoksesta Aino Vennan kymmeniä kirjoja, elokuvia ja levyjä sisältäneeseen listaan. Tärkeää on ollut se, että aineisto ei rajoitu pelkkään musiikkiin.

Klikkaa tästä Joose Keskitalon Metso LIVE-videoon.

Teokset kootaan Metsoon tarvittaessa ympäri PIKI-kirjastoja. Aineisto laitetaan näyttävästi esille osastolle liven ajaksi ja se on tapahtuman jälkeen näyttelynä ja lainattavissa useita viikkoja. Vinkatut teokset muodostavat samalla myös lavan takaosan ja luovat visuaalista ilmettä. Esimerkiksi Pekko Käppi suositteli Suomen kansan vanhat runot –kirjasarjaa. Kannoimme osastolle kaikki kirjasarjan 34 osaa ja tämä korkea pino tuotti puoliksi vahingossa hauskan yksityiskohdan lavastukseen.

Lavanäkymä Käppinen ja Nyrhinen.

Metso LIVEn päärunko noudattalee samaa kaavaa, joka on tiivistynyt kokemustemme pohjalta. Ensin on haastattelu esiintyjiin vaikuttaneiden teosten pohjalta ja tämän jälkeen elävää musiikkia. Yleensä tilaisuudet kestävät noin tunnin. Haastattelussa puhutaan useimmiten esiintyjien esille nostamista kirjoista, elokuvista ja levyistä. Keskustelu artistien kanssa on välitöntä ja leppoisaa, mutta muuttuu helposti syvälliseksi. Tästä syntyy tunnelma, joka luo Metso LIVE -tapahtumien ilmapiirin. Tunnelma on intiimi.

Livemusiikin osuus on täysin esiintyjien omissa käsissä ja olemme antaneet täysin vapaat kädet esittää mitä tahansa kappaleita. Ville Leinonen esitti ensimmäisessä tapahtumassa biisejä, joita ei vieläkään ole levytetty. Kaikki esiintyjät ovat olleet innoissaan esiintymisestään kirjastossa ja Metson musiikkiosastolla.

Ennen tapahtumaa ja sen jälkeen on huolehdittava muutamista käytännön järjestelyistä, joita olemme harjoitelleet tekemällä. Tuolien järjestäminen, videokuvaus, valokuvaus, esiintyjien isännöinti ja lukuisia pikkujuttuja on otettava huomioon. Työajallisesti kyse on ainoastaan pienestä ekstrasta, jota uusi kirjastoammatillisuus edellyttää. Myös henkilökunnan välitön asenne artisteja kohtaan ja esiintyjien rakkaus kirjastoa kohtaan on ollut ratkaisevaa onnistuneiden kokemusten kannalta.

Olavi Uusivirran keikkaa ja haastattelua mainostettiin julisteella myös Facebookissa.

Olavi Uusivirran keikkaa ja haastattelua mainostetaan julisteella myös Facebookissa.

Some liekeissä ja konseptit laajenee

Olemme hyötyneet sosiaalisen median palveluista. Musiikkikirjastoissa on älyttömästi piilevää osaamista, joka ansaitsee näkyvyyttä. Markkinoinnissa tärkeää on visuaalisuus, kaikissa päivityksissä on oltava kuva ja Facebook- ja Twitter -sivujen päivitykset kiinni hetkessä. Yhtenäisen Tampereen kaupunginkirjaston graafisen ilmeen, julisteiden ja somen avulla olemme pyrkineet vahvistamaan Metso LIVE -konseptia. #Metsolive -hashtagilla löydämme myös käyttäjien kuvat ja kommentit somesta. Meillä tehdyt infografiikkakuvat artistien musiikillisista ja ulkomusiikillisista vaikutteista ovat osaltaan tuoneet esille kirjastosta löytyvää aineistojen syvyyttä ja monipuolisuutta.

Infografiikan kautta on helppo hahmottaa Aino Vennan vaikutteita.

Infografiikan kautta on helppo hahmottaa Aino Vennan vaikutteita.

Tämän syksyn ensimmäisessä Metso LIVEn ennakkomarkkinoinnissa teimme uuden aluevaltauksen. Pohdimme, että olisi hienoa nostaa esiin artistien teosvinkeistä yksi teos, johon keskityttäisiin tarkemmin. Tuloksena oli Metso LIVE – KIRJA -video, jonka ensimmäisessä osassa Ochre Roomin laulaja Lauri Myllymäki esitteli lempikirjailjansa Cormac McCarthyn teoksen Tie. Päätapahtuman teaseriksi tähdätty pätkä kuvattiin noin 15 minuutissa ja editoitiin omin voimin. Tästä on tarkoitus tehdä sarjamuotoinen osa laajempaa kokonaisuutta. Metso LIVE laajenee tänä syksynä myös yhteen Tampereen suurimpaan lähikirjastoon. Sampola LIVE – Gudrid Hansdottir on tulossa lokakuussa.

Klikkaa tästä videoon Metso LIVE – KIRJA

Tulevaisuuden ennusti mahdollisesti 22-Pistepirkon Asko Keränen viimeisessä välispiikissään: ”Tää Metso LIVE on mahtava konsepti ja tää kuulemma laajenee festivaaliksi ja isot PA:t ja savuvehkeet.” Näin voi olla, tai sitten lähdemme kokeilemaan jotain aivan muuta.

Klikkaa tästä Metso LIVE-videoon 22-Pistepirkko: Sunny Days.

30.9.2014

Teksti: Juhani Koivisto ja Jarkko Rikkilä

Pääkirjasto Metson musiikkiosasto

Facebook ja Twitter: @MetsonMusiikki

Tuomas Pelttari, toim.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *