Musiikin uusi näyteikkuna

Levykauppojen konkursseja, CD:n ylivoimaa ja LP-levyn marginaalisuutta, verkkomusiikin läpimurron odottelua, Stockmannin ja Anttilan ahdinkoa… Kaupan alalta löytyy pinkeitä tilanteita, varsinkin tänä vuonna. Miten voi myllerryksen keskellä kirjastojen musiikkitarjonta? Tietysti erinomaisesti, mutta kirjastoissakin musiikkia voidaan viedä eteenpäin paremmin. Yksi tie reagoida kuohuntaan on luoda uutta tarjontaa ja viestintää. Uusi näyteikkuna voi olla lähempänä kuin aavistatkaan.

Muistan hyvin ajan, joloin uutuushyllyn sijainti ei ollut osastomme sisustuksen polttavin asia. Turun musiikkikirjastossa on pärjätty ajoittain jopa ilman. Tähän ei ole paluuta. Nyt asiakkaamme tutkivat uutuuksia ja täydennyshankintoja entistä tiiviimmin. Tässä on huuto, johon vastaamme mielellämme.

Viime vuonna toimintaamme haluttiin jotain uutta. Sellaista, joka näkyy ja tuntuu. Turun musiikkikirjastoammattilaisille ja esimiehille järjestettiin kehittämispäivä, jossa rakentavan pohdinnan ja vuorovaikutuksen tuloksena syntyi ymmärrystä ja uusia ideoita. Ehdotin, että otamme musiikkiaineistoissa käyttöön jokerilainat. Malli olisi sama, jota jo käytettiin Raisiossa ja muissa Vaski-kunnissa. Taustalla vaikuttivat innostavat esimerkit vastaavista käytännöistä Jyväskylässä ja Tampereella.

Näyteikkunan ylläpitoa

Turun musiikkijokerit aloitettiin loppukeväästä, kun kiertoon tuli J. Karjalaisen albumi Et ole yksin. Toimimme niin, että uutuustarjonnan lisähankinnat tulevat tilanteen mukaan sekä jokerilainoiksi että normaalikiertoon. Jokereilla reagoidaan silloin, kun kirjan tai levyn kysyntä yltyy ja/tai varausjono on kasvanut tuntuvasti. Jokeriniteitä ei voi uusia, eivätkä ne pura kuntien yhteistä varausjonoa.

Kysynnän piikkeihin on ollut mielekästä vastata. Pepe Willbergin toukokuussa 2014 julkaistu menestysalbumi Pepe & Saimaa loi uutta valoa myös artistin aiempaan musiikkiin. Esimerkiksi Love Recordsin 1972 julkaisema Pepe & Paradisen klassikko Niin vähän on aikaa kiinnostaa meitä nyt aivan uudella tavalla, samoin Willbergin kokoelmalevyt. Tämän jutun julkaisun aikaan CD-levystä Pepe & Saimaa on 14 varausta. Vaski-kunnissa kiertää 11 CD-levyä, joista pääkirjastossa yksi jokeri ja viisi normaalilainaa. Myös LP-painos kiertää hyvin.

Kun aineiston saatavuudesta on huolehdittu, on hyvä keskittyä hetkeksi myös sen mainostamiseen. Mielikuva aktiivisuudesta voi jäädä monelta huomaamatta, jos tiedotusta ei ole. Yksi valokuva lisäniteiden pinosta Facebookiin tai Instagramiin nasevan kommentin kanssa voi jo auttaa paljon. Esimerkiksi Viljami Puustisen kirjoittama Petri Wallin saaga kiertää Turun pääkirjaston yhdeksän niteen voimalla erinomaisesti edelleen, pitkän varausjonon jälkeenkin.

Onnistumisia

Jokerikäytäntö toi yhä uteliaampaa kirjastonkäyttöä. Tarjonta ajankohtaistui merkittävästi, mutta vaikutus ulottuu syvälle, kokoelmien juuriin. Samaan aikaan musiikin varastointi on saanut uuden vaihteen, ja varastohakuja on enemmän. Tarjonnan uudistamisen myötä myös poistokärryn ääressä on vilkasta.

Jokerikirjoja ja -levyjä voi tutkia musiikkikirjastossa parhaalla paikalla. Lisätarjonnan johdannaisena saamme mieluisia asiakaskontakteja. Uudistuneen näyteikkunan ääressä syntyy enemmän keskustelua. Ilahtunut lainaaja voi löytää uutta kiertotien kautta, ehkä jopa tietämättä suuresta kysynnästä.

Tällä hetkellä työn tuloksena on lähes 100 jokeria. Lisää saatavuutta, parempaa palvelua, hyvää mieltä. Erityisesti kysynnän ja tarjonnan tunnustelu tuntuu palkitsevalta, puhumattakaan kiittävästä asiakaspalautteesta. Isohkoa muutosta on vaikea kuvata tyhjentävästi, mutta musiikin profiilin nosto tuntuu erityisellä tavalla.

Kirjastoammattilaisen näkökulmasta asiakaspalveluun sisältyy paljon onnistumisen iloa. Kokoelmatyö sai varmasti lisää dynaamisuutta, koska pitkiä varausjonoja ei enää vain päivitellä. Niitä hyödynnetään. Yhdessä kun tehdään, niin parhaat löydetyt toimintamallit sisäistyvät ja hioutuvat vielä paremmiksi. Toiminta elävöityy, syntyy uutta henkeä. Musiikkikirjasto on tullut lähemmäksi asiakasta. Virkistävää – sekä asiakkaille että ammattilaisille.

Tuomas Pelttari

Aiheesta käydään keskustelua myös Facebookissa foorumilla Musiikkikirjastolaiset.

 Tuomas Pelttari

 

2 vastausta artikkeliin ”Musiikin uusi näyteikkuna

  1. Päivitysilmoitus: Säveltäjä omaan hyllyyn | Musiikki kuuluu kaikille

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *